Noorderlicht fotograferen met een iPhone

by TravelTop10
Noorderlicht fotograferen met iPhone - TravelTop10

Een reis naar het Noorderlicht is één, maar het vastleggen ervan is natuurlijk ook een must. Niet iedereen beschikt over een goede camera, maar veel mensen hebben wel een goede smartphone-camera. Daarom geven we je hier tips voor het Noorderlicht fotograferen met een iPhone.

1: verlevendig je foto met de juiste compositie

Hoe goed de camera- of smartphone-instellingen ook zijn, allereerst is de compositie van het beeld enorm belangrijk. Het meest makkelijk is zorgen voor een object. Denk aan een boom, een bootje, een persoon, een huis, een sneeuwscooter of een verkeersbord. Deze locatie kun je overdag al scouten.


2: Zorg voor een statief of tripod

Om het Noorderlicht te fotograferen met een iPhone heb je een langere sluitertijd nodig. Dat betekent ook dat je de camera heel stil moet houden. Dat valt niet mee, want tijdens het Noorderlicht is het ook nog eens vaak heel koud. Trillende handen zijn dan vast geen uitzondering. Een statief of een tripod is daarom een must.


3: Gebruik apps voor een langere belichtingstijd

Sinds de iPhone 11 kun je fotograferen met een nachtmodus en dus een langere sluitertijd instellen. Maar er zijn ook apps die je hierbij kunnen helpen als je geen nachtmodus hebt. Zo zijn er bijvoorbeeld Slow Shutter, NorthernLights en NightCap.

De app NorthernLights
Deze app is een handig hulpje. Je kunt ‘m instellen naar de intensiteit (zwak, matig, sterk) van het Noorderlicht.

De app NightCap
Deze app werkt tijdens het aurora goed op de Stars Mode (onder het sterretje). probeer, als het licht té zwak is, om ook Light Boost in te schakelen in het instellingenscherm.


Noorderlicht fotograferen met een iPhone - TravelTop10

4: Gebruik de timer, Apple Watch of EarPods om een foto te maken

Om de foto zo scherp mogelijk te krijgen, kun je de iPhone-camera beter op afstand activeren. Tijdens het indrukken van de button, beweegt je iPhone altijd. Met de volumeknop van de EarPods, Apple Watch of timer hoef je de camera niet aan te raken.


Tip 5: Check check dubbel check het resultaat tussendoor

Beoordeel tussentijds (om de paar foto’s) het resultaat. Dit om er zeker van te zijn dat je tevreden bent met de focus, de belichting en andere details. Leg daarom ook veel verschillende frames vast, omdat het aurora snel verandert


Tip 6: Foto’s nabewerken op een iPhone

Niet helemaal tevreden met het eindresultaat? Via de instellingen van de iPhone kun je de foto eenvoudig bewerken. Ook zijn er voldoende apps om foto’s te bewerken.


Extra tip: Noorderlicht fotograferen met een iPhone 11?

  1. Denk aan je compositie en plaats iets op de voorgrond
  2. Zorg voor de juiste focus door een zaklamp te gebruiken om de voorgrond te verlichten tijdens het scherpstellen
  3. Check of de nachtmodus actief is (vanaf iPhone 11)

Handige infographic over de juiste instellingen om het noorderlicht te fotograferen met een iPhone of een camera:

Infographic_Noorderlicht fotograferen met iphone of camera - TravelTop10

bron: Tourradar

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer dat vooral van september tot maart zichtbaar is. Het is een lichte gloed of bestaat uit bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht. Soms is het vlammend of schieten de lichtstralen als zoeklichten omhoog.

Waar vind je het Noorderlicht?

Het Noorderlicht is te zien ten noorden van de Poolcirkel. Denk aan het noorden van Noorwegen, Fins Lapland, Zweeds Lapland en IJsland. Maar je vindt het ook in (noord) Rusland, Groenland, Alaska en Canada. Ook bij de Zuidpool vind je poolicht, daar wordt het Zuiderlicht genoemd; aurora australis.

Verwachting Noorderlicht op je iPhone

Hoe weet je of er Noorderlicht op komst is? Het Noorderlicht is zichtbaar van september tot maart in de donkere uren. Het Noorderlicht is kort van te voren te voorspellen. Dit dankzij een satelliet die zonnedeeltjes meet. Daarbij is een aantal waardes van belang die gunstig op elkaar afgestemd moeten zijn. Dit hoef je niet zelf te berekenen, er zijn namelijk verschillende apps om te kijken of er kans is op Noorderlicht. Bijvoorbeeld Aurora Fcst, Noorderlicht (Voigt Travel), Aurora en NorwayLights (Noorwegen).

You may also like

Leave a Comment