Slovenië als culinaire bestemming

by TravelTop10
Slovenie als culiniare bestemming - Traveltop10

Slovenië is een bezoek waard voor natuur en cultuur. Maar het land profileert zich ook steeds meer ook als een culinaire reisbestemming. De wijnen zijn er goed en steeds meer restaurants bieden er culinaire hoogstandjes. Ontdek Slovenië als culinaire bestemming. 

European Region of Gastronomy in 2020 & 2021

Slovenië zet zich komende twee jaar extra op de kaart als een ultieme culinaire bestemming, dit na de benoeming tot European Region of Gastronomy 2021. Inmiddels heeft ook Michelin het culinaire topniveau van Slovenië ontdekt. Voor het eerst in het 120-jarig bestaan van dé restaurantgids, verschijnt er in maart 2020 een speciale Slovenië editie.

Beste restaurants Slovenië 

Ook Gault & Millau heeft de hoogste score van vier koksmutsen uitgedeeld aan deze zes toprestaurants in Slovenië:

Van land naar bord

Sloveense restaurateurs en chefs passen veelal het ‘van land naar bord’ principe toe, het zoveel mogelijk gebruik maken van lokale ingrediënten, of het nu voor een simpel gericht is of voor een sterrengerecht. Het land telt zo’n 170 typische Sloveense gerechten, gemaakt van lokale ingrediënten als kaas, worst, honing, aardappelen, olie.

Wijn uit Slovenië 

Met drie wijngebieden Podrvaje, Primorska en Posavje onderverdeeld in 14 wijndistricten laat Slovenië zich ook als een serieus wijnland gelden, en produceert het ook oranje wijnen volgens eeuwenoude tradities.

Culinaire tips Slovenië:

* Toeristen kunnen in 468 boerderijen logeren waar bewoners zelfgemaakte gerechten en drankjes serveren.

* Maar liefst 150 berghutten zijn geopend voor bezoekers. Hier staan gerechten als ‘jota’ (zuurkoolsoep) op het menu.

* Onder de naam ‘Open Kitchen’ kun je van maart tot en met oktober in Ljubljana bij zo’n 60 kraampjes op het centrale Pogačarjev plein genieten van gerechten bereid door chefs uit het hele land.

* Op een grappige manier je eigen biertje tappen? Dat kan in de bierfontein in Žalec, het centrum van hopproductie. 

Meer info over Slovenië als culinaire bestemming: www.slovenia.info.

Meer culinaire reistips? Kijk hier voor meer food op TravelTop10

You may also like

Leave a Comment