Proef de Ierse keuken

by TravelTop10
Ierse keuken - oesters - Traveltop10

Ierland presenteert maar wat graag haar culinaire hoogstandjes. Ierland kent namelijk een rijke traditionele en hedendaagse kookcultuur; in de Ierse keuken vind je regionale specialiteiten en lokale tradities, maar ook veel nieuwe gastronomie. Denk aan Iers rundvlees, lam, wild en zeevruchten tot chutneys, yoghurt, kaas en ijs. Om nog maar te zwijgen over de ambachtelijke bieren, ciders, gins en whiskey’s van het eiland.

Dit zijn dé must tastes uit de Ierse keuken:

1. Ierse top-combi: Oesters en stout

De ongerepte kustlijn rond Galway is de thuisbasis van enkele van de beste zeevruchten. Fijnproevers roemen de wereldberoemde Galway-oester vanwege zijn relatieve zeldzaamheid, vlezige textuur en tonen van zeewier en gras. Oesters worden vaak weggespoeld met Ierse stout. Naast de beroemde Guinness (een donkere, droge stout), brouwen de Ieren nog veel andere briljante stouts. Zo is Porterhouse Oyster Stout (Dublin), Export Stout van Boundary Brewing (Belfast) en Murphy’s (Cork).
Tip: de oesters zijn alleen verkrijgbaar in het seizoen van september tot april. 

2. Ierse klassieker: Irish Whiskey en Irish beef

Ierse whiskey (mét extra e) staat al eeuwen bekend om merken als Jameson. Ook nu nog is Ierse whiskey springlevend, én er zijn nieuwe merken in opkomst zoals Teelings en Pearce Lyons & Slane Irish Whiskey.
Daarnaast mag Iers rundvlees niet ontbreken in de lijst. Typisch, traditionele Ierse gerechten gebruiken rundvlees als basis. Denk aan een Sheperd Pie of Irish Beef Stew. Het is het perfecte comfort food in de wintermaanden, vooral met een glaasje Ierse Whiskey.

3. Zoete delicatessen: Fifteens en Yellowman

Qua zoetigheden kent elke regio een eigen specialiteit. ‘Fifteens’ is bijvoorbeeld een populaire zoete traktatie uit Noord-Ierland. Het is uniek voor Ulster en wordt zelden in een andere deel van het eiland aangetroffen. Volgens de lokale legende wordt het zo genoemd omdat het recept vijftien van elk van de ingrediënten vereist, waaronder koekjes, marshmallows, geglaceerde kersen en gedroogde kokosnoot. 
Een ander voorbeeld is de Yellowman of ‘yellaman’, een gele honingraat met toffee-textuur, gemaakt in Noord-Ierland. De ingrediënten zijn bruine suiker, gouden siroop, boter, azijn en bakpoeder. Met een hamer worden grote stukken yellowman kapotgeslagen om in ongelijke scherven op te eten.

4. Ierse stamppot: Colcannon

Colcannon is een warm, traditioneel Iers gerecht. Het omschrijft zich het beste als een romige mix van aardappelpuree met (boeren)kool en/of Ierse wintergroenten. Colcannon wordt traditioneel gegeten rond Halloween, gebaseerd op het oude Keltische festival van Samhain. Het markeert het begin van de donkere helft van het jaar en een tijd waarin de grens tussen onze wereld en de geestenwereld gemakkelijker kon worden overschreden…

5. Broodtraditie: Brood met ‘black butter’

Ierland heeft een heerlijke broodtraditie. Overal op het eiland kun je proeven van versgebakken sodabrood, aardappelbrood, tarwebrood en barmbrack. Dit laatste is een zoet gistbrood bezaaid met rozijnen dat tijdens Halloween wordt gegeten. In elke báirín breac of ‘barmbrack’ wordt een kleine ring meegebakken, bedoeld om de toekomst te voorspellen voor de persoon die het in zijn of haar stuk vindt. Wie het vindt, zal binnen het jaar trouwen! De Ieren eten dit brood ook vaak met black butter, een appelcidermoes met kruiden als kruidnagel, kaneel, steranijs en pimentkorrels.

Meer Culinaire hoogstandjes uit de Ierse keuken leren kennen?

Bekijk dan de site van Taste the Island – Ierse keuken

You may also like

Leave a Comment