Finland in de winter: de leukste activiteiten

by TravelTop10
Finland in de winter sneeuwscooter - TravelTop10

Op zoek naar een wintersportvakantie, maar wil je meer doen dan alleen maar skiën of snowboarden? Dan ben je in Finland in de winter aan het juiste adres! Hier vind je talrijke andere activiteiten. Van een sneeuwscootertocht op een stille, elektrische sneeuwscooter tot een tocht met een ijsbreker. Maar ook volop wellness, een sneeuwschoenwandeling of een huskytocht.

Verrassende winteractiviteiten in Finland

Huskysledetocht Finland in de winter - TravelTop10

Finse sauna in een gondellift of in een ijshut?

Finnen houden van sauna’s, er zijn er zo’n 3 miljoen voor de 5,5 miljoen inwoners van het land. In het winterseizoen kun je in heel Finland van de sauna gebruik maken. Niet vreemd, dat er ook een heleboel bijzondere sauna’s te vinden zijn.

Sauna festival Finland
Zo is er jaarlijks een Sauna festival in Teuva, West Finland. Jaarlijks staan er zo’n 50 unieke mobiele sauna’s. Er gelden maar 2 regels; de sauna moet mobiel zijn en er moet ruimte voor minimaal 1 persoon zijn.

Sauna in een gondellift
Bijzonder is ook een sauna in een gondellift in het wintersportgebied Ylläs. Deze unieke saunagondel-ervaring is geschikt voor 9-12 personen.

Finse Saunabus
In Finland kun je een eigen Finse saunabus huren. Deze bus met sauna is geschikt voor groepen tot 17 personen in Kuusamo, Rovaniemi of Oulu.

Sauna in een ijshut
In het Arctic Sauna Experience resort in het Apukka Resort in Rovaniemi vind je een sauna in een ijshut. Meer over dit resort lees je hier.

Noorderlicht sauna
Een bijzonder saunacomplex vind je in Harriniva. In het Arctic Sauna World in Muonio bij het meer van Jeris spelen de vier elementen water (Vellama), aarde (Tapio), lucht (Ilmatar) en vuur (Ukko) een belangrijke rol. Eén van de sauna’s (Repo) is speciaal gebouwd om het noorderlicht te spotten. De relaxruimte is volledige van glas gebouwd in de vorm van een tipi. 


Varen op een IJsbreker

Met de MS Sampo kun je varen door de bevroren Botnische Golf. Het schip deed oorspronkelijk dienst als ijsbreker, maar vaart sinds 1988 voor toeristen. Het schip breekt moeiteloos door dikke ijslagen, een prachtig gezicht vanaf het voordek. Na een bezoek aan de brug en de indrukwekkende machinekamer volgt nog een hoogtepunt: het ronddobberen in speciale thermische pakken in de ijskoude zee. Er zijn cruises van 3 of 4 uur, en zelfs een optie om met een sneeuwscooter van het vasteland over het ijs naar het schip te rijden. Vertrekhaven is Kemi.  

Finland in de winter - ijsbreken en ijsdrijven - TravelTop10

IJsdrijven in Finland in de winter

Een geweldige ervaring heb je met ijsdrijven. Dit doe je in een wak, meer of rivier. Je krijgt een speciaal oranjerood waterdicht pak aan over je eigen kleding waarmee je warm blijft en drijft op het water.  Deze excursie wordt op veel plaatsen in Fins Lapland aangeboden. IJsdrijven aan bijvoorbeeld in Ylläs en Rovaniemi. Omdat het in de wintermaanden al vroeg donker is, kun je al ijsdrijvend heerlijk relaxed naar de sterrenhemel turen en met een beetje geluk zie je ook het Noorderlicht!


Op avontuur met elektrische sneeuwscooters

Een sneeuwscootersafari is een must tijdens een bezoek aan Finland in de winter. En terecht, want het rijden door sprookjesachtige besneeuwde bossen is magische. Het Finse bedrijf Aurora eMotion ontwikkelde en produceerde zelf elektrische snowscooters onder de naam eSleds en biedt nu in verschillende thematische safari’s. Dit spaart het milieu en is lekker stil. 


Finland in de winter? Bouw je eigen iglo!

Vooral in Fins Lapland vind je volop sneeuw in de winter. De ideale omstandigheid om een iglo te bouwen! Het kan bij de organisatie Lapland Welcome in Rovaniemi die deze activiteit aanbiedt. Met behulp van een gids bouw je in een paar uur een iglo met wanden van zo’n 30 tot 40 centimeter dikte. 


Meer info en tips over Finland in de winter vind je op www.visitfinland.com.

You may also like

Leave a Comment