Wandelen over vlonderpaden in Nederland

by TravelTop10
wandelen over vlonderpaden - TravelTop10

Wil je eens wat anders tijdens ontdekken dan bos of duinen? Geef jouw actieve uitje een extra dimensie en ga wandelen over vlonderpaden in Nederland. We tippen je deze vlonderpaden in de natuur:

Vlonderpad Markerwadden

De Marker Wadden vormen een splinternieuw natuurgebied in het Markermeer, op zo’n 9 kilometer afstand van Lelystad. Het gebied van 1000 hectare bestaat uit een groep natuureilanden, aangelegd door Natuurmonumenten. Van de vijf eilanden, is er één eiland toegankelijk voor publiek. Daar ligt in totaal 12 kilometer aan wandelpaden; een korte route van 2,5 kilometer en een lange wandelroute op de Markerwadden van 6 kilometer. Een deel van deze route gaat over vlonderpaden die door zandige en moerassige stukken lopen. 

Startplaats van beide routes is de natuurhaven van het eiland. Je wandelt over schelpen- en vlonderpaden. Langs deze paden vind je op drie plekken een vogelkijkhut en je komt langs een twaalf meter hoge uitkijktoren, de Steltloper. Als het helder weer is, kun je zelfs Enkhuizen zien liggen.

Vlonderpad Landgoed Tongeren

Landgoed Tongeren bij Epe heeft een gebied van ca 30 ha landbouwgrond ingericht als natuurterrein. Er zijn drie wandelroutes uitgezet. De Tongerense Bergroute (1,5 uur), De Heideroute (45 min.) en de Tongerense Beekroute (30 min.), deze is gemarkeerd met gele paaltjes. Het vlonderpad door het natuurgebied het Wisselse Veen op landgoed Tongeren biedt een prachtige mogelijkheid om de natuur van dichtbij te beleven. Wandelend over het vlonderpad is het genieten van het weids uitzicht en de rust en de stilte die alleen verstoord wordt door het gezang van vogels.

Vlonderpad bij bezoekerscentrum De Wieden

Het Vlonderpad bij de Wieden is een rondlopend pad. Verdwalen kan dus niet. De lengte van het wandelpad is ruim een kilometer. Hier ontdek je Natuurgebied de Wieden in het klein: een natuurgebied met meren en kolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen, waar dieren als de otter en zwarte stern leven. Het houten pad is volledig vervangen door duurzaam materiaal. Nu is het pad ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen en voor mensen met een visuele beperking.

Vlonderpad Visserijgriend

Het terrein Visserijgriend (2 ha.) ligt tussen Hoogvliet en Poortugaal, onder de rook van Rotterdam. Het gebied is goed toegankelijk over de kades en via de vlonderpaden van de Visserijgriend. Voor vogelliefhebbers is hier veel te beleven. De wilgenjungle in het zuidelijke deel en het parkachtige landschap in het noordelijke deel zijn het thuis van de zangvogels.
Het gebied staat onder invloed van het getij. Dagelijks stijgt en daalt het waterpeil hier gemiddeld anderhalve meter. Houd hier rekening mee tijdens uw bezoek.

You may also like

Leave a Comment