Culturele hoofdsteden Europa 2020

by TravelTop10
Rijeka-culturele hoofdsteden Europa 2020 - Traveltop10

Jaarlijks worden twee Europese steden benoemd tot culturele hoofdstad van Europa. In 2020 zijn dit Galway in Ierland en Rijeka in Kroatië. 10 redenen om deze culturele hoofdsteden Europa 2020 te bezoeken:

Galway & Rijeka: culturele hoofdsteden Europa 2020

Reistips Galway, Ierland:

1. Bier in Galway

Galway staat bekend om bier, breweries en pubs. Hier kan de bierliefhebber dan ook de lol op. De drie bekendste brouwerijen zijn:

  • Galway Bay Brewery
  • Independent Beers
  • Galway Hooker

2. Feest en Festivals

In de zomermaanden barst Galway van de festivals en vind je er de beste talenten uit binnen- en buitenland. Wereldberoemd zijn het Galway International Arts Festival, Galway Races (paardenrennen in juli), Galway Film Fleadh en het Galway International Oyster Festival.

3. Foodies paradise

Galway is een paradijsje voor food-addicts. Je vindt er talloze eetcafés, bistro’s, pubs en exclusieve restaurants. Galway telt twee sterrenrestaurants (Loam en Aniar). Ook een aanrader zijn de Galway Food Tours. Op een informatieve manier maak je kennis met gepassioneerde producenten, brouwers, chocolatiers en ondernemers in de stad.

4. Pal aan zee

Het landschap van Galway wordt beschouwd als een van de meest opmerkelijke natuurgebieden ter wereld. Wild, ruig en direct aan de kust van de Atlantische Oceaan biedt de stad adembenemende uitzichten en staat bekend om zijn rijke culturele en historische erfgoed, naast een onverslaanbare levendige sfeer.

5. Natuur rond Galway

Rond de stad kun je outdoor gaan in de Connemara bergen of genieten van het landschap met de honderden onregelmatig gevormde meren in de oude veengebieden. De kustlijn is bezaaid met offshore-eilanden, waaronder de toeristische Aran-eilanden.


Reistips Rijeka, Kroatië:

6. Hoofdstraat Korzo in Rijeka

Rijeka ligt aan de Adriatische zee en is de derde stad van het Kroatië. De stad heeft Italiaanse invloeden. Zo vind je er imposante 19de eeuwse gebouwen langs de avenues Korzo en Riva. Korzo is het 19e eeuwse hart van de stad, met veel bars en restaurants. De straat is autovrij, zodat je er op je gemak kunt rondslenteren.

7. Stadstoren Gradski Toran

De Gradski Toran is opgetrokken op de plaats van de vroegere stadspoort. Een van de enige historische monumenten die de aardbeving van 1750 heeft overleefd.

8. Theater van Ivan hon Zajc

Een prachtig theater, ontworpen door de twee Weense architecten Fellner en Helmer. Bijzonder; in 1885 ging in het theater de eerste elektrische verlichting van de stad aan. Het plafond is versierd met schilderingen, gemaakt door Franz Matsch en de gebroeders Gustav en Ernst Klimt.

9. Trsat kasteel

Boven de stad ligt het 13e eeuwse Trsat kasteel. Na het beklimmen van de 500 treden, word je beloond met een mooi uitzicht op de stad en de baai. Naast het kasteel staat het Franciscaans klooster en de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk, een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Kroatië.

10. De Markt van Rijeka

Elke ochtend wordt er markt gehouden in het centrum, bij de haven. Er zijn drie markthallen, waarvan de vishal het mooiste is. Altijd leuk om even rond te kijken.

Breng jij komend jaar een bezoek aan de culturele hoofdsteden Europa 2020?

You may also like

Leave a Comment