Dit is de groenste stad van Europa

by TravelTop10
groenste stad van Europa - Goteborg - Traveltop10

Göteborg is de op een na grootste stad van Zweden, heeft de grootste haven van het land en veel bedrijvige industrie. Moeilijk voor te stellen dat deze tweede stad van Zweden is verkozen tot de groenste stad van Europa.

In Göteborg hoef je je nauwelijks zorgen te maken over duurzame accommodaties. Zo heeft 92% van de hotelkamers zelfs een officiële eco-certificering. Mooi voorbeeld is het Gothia Towers Hotel; een van de meeste luxe én meest duurzame hotels van de stad. Van de liften in de lobby tot de verwarming van het zwembad; alles draait op duurzame energie. Dat zwembad is extra bijzonder vanwege de glazen bodem. Zo kijk je tijdens het zwemmen bijna zestig meter naar beneden…

PAK DE FIETS IN GÖTEBORG

Göteborg spoort bewoners en bezoekers ook aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiets. Zo vind je verspreid door de stad veel fietspaden en -routes. daarnaast heeft de stad een eigen fietsdeelsysteem. Op verschillende plekken kan je een fiets pakken en deze weer ergens anders in de stad achterlaten. Extra aantrekkelijk: het eerste half uur zijn deze fietsen zelfs helemaal gratis.

GROEN MET DE TRAM

Ook het openbaar vervoer is goed geregeld in Göteborg. Zo beschikt de stad over het meest uitgebreide tramnetwerk van heel Scandinavië. Die tram brengt je naar alle uithoeken van de stad. Uiteraard rijdt deze tram op groene energie.

GROENE STAD

Letterlijk op zoek naar groen? De stad barst van de parken en natuur. Feitje: per honderdduizend inwoners is er meer dan drieduizend hectare groen gebied in Göteborg te vinden. Vlakbij het treinstation vind je een enorme botanische tuin met meer dan twintigduizend verschillende plantensoorten.


Waarom is Göteborg de groenste stad van Europa?

Göteborg kreeg de titel ‘groenste stad van Europa’ via de Global Destination Sustainability Index, een organisatie die steden op verschillende vlakken vergelijkt. De organisatie kijkt bijvoorbeeld of duurzaamheid een issue is bij de promotie van de stad. Maar ook of de stad duurzame leveranciers heeft, hoeveel afval er wordt gerecycled en of de stad duurzaam geproduceerde energie verbruikt. Göteborg scoorde op alle vlakken een gemiddelde van 90% en staat daarmee ruim bovenaan. Ter vergelijking: Den Haag haalde een score van slechts 45%.

You may also like

Leave a Comment